00 Diarree als gevolg van Giardia

Bij jonge dieren zien we vaker diarree dan bij volwassen dieren. Jonge dieren hebben minder weerstand, en de darmflora is nog niet helemaal optimaal. Ze zijn gevoeliger voor voerwisselingen, maar ook voor besmetting met wormen of andere parasieten. Pups en kittens worden dan ook regelmatig ontwormd.

Toch kunnen ze ondanks goede ontwormingen en goed voer, diarree krijgen. Een belangrijke oorzaak is de parasiet Giardia.

Giardia zijn eencellige diertjes met lange zwiepstaarten waarmee ze zwemmen. Ze kunnen bij honden, katten, maar ook bij mensen buikklachten en diarree veroorzaken. Ze tasten de darmwand aan, waardoor de vertering van voedsel moeilijker verloopt.

 

De klachten zijn wisselende ontlasting, meestal licht van kleur, buikkrampen en winderigheid.

Gelukkig is de diagnose tegenwoordig eenvoudig te stellen door het testen van de ontlasting. We vragen u om drie dagen lang een klein beetje ontlasting bij elkaar in 1 potje te bewaren. Dit doen we omdat de parasiet niet elke dag wordt uitgescheiden. De testen zijn in beide praktijken aanwezig, en binnen een uur kunnen we een uitslag hebben!

De parasiet kan worden opgelopen door contact met ontlasting van andere dieren, bijvoorbeeld op grasvelden en wegen waar honden en katten hun behoefte doen.

De behandeling bestaat uit het geven van medicijnen, gedurende een aantal dagen. Omdat de infectie vaak erg hardnekkig is, wordt deze behandeling na 14 dagen herhaald. Daarna wachten we 14 dagen en dan wordt opnieuw getest, om te kijken of de parasiet echt uit de darm verdwenen is. Soms heeft de hond of kat nog diarree. In dat geval weten we dat we moeten zoeken naar een andere oorzaak, of dat de darmwand nog niet voldoende is hersteld, en moet worden ondersteund.

Alle dieren in een huishouden moeten worden behandeld, ook degene die geen klachten hebben. Zij kunnen de parasiet namelijk wel bij zich dragen en deze blijven uitscheiden.

Hygiëne is erg belangrijk bij de behandeling van Giardia! Het is verstandig om de dieren op dag 3 en 5 van de behandeling te wassen. Ook de omgeving moet schoongemaakt worden, met water en zeep. Een kennel en kattenbak kun je eventueel desinfecteren met bleek (1 op vijf verdund).

Denk er ook aan om zelf je handen regelmatig te wassen met zeep! En zijn er mensen in huis met buikklachten, ga dan naar de huisarts.