00 Slechte adem bij uw kat: normaal of niet?

gapende katZit je wel eens neus aan neus met je kat? Wat ruik je dan? Zou je haar wel op willen eten of word je een beetje misselijk? Aan de adem van een kat kun je veel afleiden. De ademgeur weerspiegelt de gezondheid van je kat.

De adem van een gezonde kat hoort niet vies te ruiken.katten adem2

Natuurlijk is het normaal, dat de adem niet altijd fris ruikt. Er zijn voeders die niet lekker ruiken (voor ons dan, de kat vindt het waarschijnlijk heerlijk!). Als je kat net vis heeft gegeten, kan ze best een beetje stinken!

Maar: als je kat altijd een slechte adem heeft, is het verstandig om eens goed naar het gebit te laten kijken. Halitosis (slechte adem) is een veel voorkomende klacht van katten-eigenaren en goed onderzoek is vaak nodig om achter de oorzaak te komen.

Veel verschillende oorzaken

Slechte adem kan veroorzaakt worden door ontstoken tandvlees, maar de oorzaak kan ook van binnenuit komen.

  • Diabetes: de geur kan zoetig zijn, maar ook naar aceton ruiken! De kat drinkt en plast veel en valt af.
  • Nierfalen: vaak stinken deze katten erg uit hun bek, naar ammoniak of gewoon vies. Deze katten drinken en plassen veel, en vallen af. Meestal is de eetlust slecht.
  • Leverfalen: een rare geur en braken kan passen bij een leverstoornis. Vaak hebben ze een slechte eetlust, soms een dikke buik en gele oren/ogen of slijmvliezen.
  • Huidproblemen: waaronder ontstekingen van de lippen, kunnen een oorzaak zijn van slechte adem.
  • Meestal is er sprake van gebitsproblemen, zoals gingivitis of parodontitis.

Ontstoken tandvlees: gingivitis en parodontitis

Wist u dat 2 van de 3 katten ouder dan 3 jaar last hebben van gebitsproblemen.

Waaraan kunt u gebitsproblemen bij uw kat herkennen?

  • Pijnlijke bek.
  • Slechte adem.
  • Moeite met eten (harde brokjes laten staan).
  • Doffe/bruine aanslag op tanden en kiezen.
  • Ontstoken/rood tandvlees en zelfs bloedend tandvlees.
  • Afstandelijk gedrag.

zonder goede gebitsverzorging kan uw kat last krijgen van ontstoken tandvlees. Dit kan pijn, tandverlies en infecties veroorzaken. Een infectie kan zich vanuit de bek verspreiden naar andere organen.

Net als mensen, hebben ook katten last van tandplak. Zonder te poetsen, zal tandplak zich vastzetten op de tanden. Deze plak wordt dikker en verhardt zich tot tandsteen. Op dit tandsteen zal plak zich nog makkelijker vasthechten. In deze tandplak kunnen bacteriën zich makkelijk vermeerderen.

Het tandvlees wordt gezwollen, rood en gevoelig. Het gaat makkelijk bloeden bij aanraking. Dit noemen we gingivitis. Uiteindelijk zal er weefsel- en botverlies zijn en gaan tanden los zitten. Dan noemen we het parodontitis.

Gingivitis en tandplak zijn omkeerbare processen: bij een goede gebitsverzorging kan het tandvlees nog helemaal gezond worden!

Parodontitis is niet omkeerbaar. Helaas moeten de aangetaste elementen meestal getrokken worden.

Gebitssanering door de dierenarts

Tandvleesontsteking kan herstellen na een professionele gebitssanering. Hiervoor wordt de kat volledig onder narcose gebracht. Als hij slaapt, wordt hij geïntubeerd, zodat er geen bacteriën of vocht in de luchtpijp kunnen komen. Via de tube krijgt de kat een mengsel van zuurstof en narcosegas toegediend.

Eerst maken we met een desinfecterende vloeistof de hele bek schoon en vrij van bacteriën en worden met een tang de ergste brokken tandsteen verwijderd.

tandenapparaatDan worden met een ultrasoon apparaat alle tanden en kiezen in alle hoekjes en gaatjes schoongemaakt. Op het oog is er dan al geen tandsteen of tandplak meer te zien. Ook onder het tandvlees wordt alles goed gereinigd. Nu worden handmatig alle elementen nog eens nagelopen. Met kleine krabbertjes worden ook de kleinste restjes tandsteen verwijderd.

Nu wordt met een klein tangetje gekeken en gevoeld, of er losse elementen zijn, of kiezen waar een onregelmatig plekje in het glazuur zijn (tandresorptie). Afwijkende elementen worden getrokken. Bij veel kiezen zijn meerdere wortels aanwezig. In dat geval wordt de kies eerst gekliefd, zodat elke wortel er per stuk uitgehaald kan worden. Zo nodig wordt het tandvlees gehecht.

Tenslotte worden alle elementen gepolijst. Op een glad oppervlak kan tandplak zich minder goed hechten!

Zo kun je beginnen met een frisse start, van waaruit het makkelijker is om het gebit schoon te houden door te poetsen of andere preventieve maatregelen te nemen. Doe je dit niet, dan zal de plak zich binnen enkele dagen weer beginnen te hechten op de tanden.

Tanden poetsen bij de kat?

???????????????????????????????Om gebitsproblemen te voorkomen, kun je het beste de tanden van je kat elke dag poetsen. Ja, ook bij katten kan dit! Oké, voor sommige katten is dit een stap te ver, maar als je voorzichtig begint, kan het zeker lukken! Gebruik hiervoor een tandpasta speciaal voor katten. Deze smaakt lekker naar kip en mag gewoon worden doorgeslikt.

Door het poetsen te koppelen aan een beloning, zal je kat het minder erg vinden dat zijn tanden worden gepoetst. Denk bijvoorbeeld aan een beetje van zijn favoriete blikvoer, of een ander snackje. Vlak voor je de beloning geeft, kun je een heel klein beetje tandpasta op je vinger doen. Dit breng je voorzichtig aan op de tanden.

Herhaal dit elke dag gedurende minimaal 1 week, om je kat te laten wennen aan dit nieuwe ritueel. Daarna kun je de tandpasta iets verder naar achter aanbrengen, maar zonder de kat te stressen.

Als je je kat vastpakt en een tandenborstel in haar bek duwt, is de strijd verloren

Het heeft géén zin om met geweld te proberen de tanden van je kat te poetsen! Probeer altijd met veel geduld en liefde, hoever je kunt gaan met je kat.

Vind je kat het eenmaal goed dat je iets tandpasta in haar bekje smeert vlak voor de beloning, probeer dan hetzelfde met tandpasta op de vingerborstel in plaats van op je vinger.

Je kunt ook speciale schoonmaakdoekjes gebruiken.

Omdat de meeste katten het vreselijk vinden als hun bek wordt geopend, kun je het beste de lippen wat naar achter duwen zonder de bek te openen. Maak je niet druk om de binnenzijde van de bek, en probeer niet te veel te bewegen met de borstel. Het enige dat je wilt, is dat de tandplak zich niet vasthecht aan de tanden!

the-cat-1151531

Verwacht niet dat je kat staat te juichen bij de eerste keer dat je probeert de tanden te poetsen! Het zal oefening, geduld en tijd kosten voor hij het accepteert.

Hoe jonger de kat, hoe makkelijker het is om te starten met tanden poetsen. Gebruik nooit tandpasta voor mensen! Probeer nooit te forceren: het haalt niets uit en maakt de kat alleen bang of boos.

Kunnen wij helpen?

Als je het lastig vindt om te starten met tandenpoetsen bij je kat, dan kan de assistente je misschien helpen. Je kunt een afspraak maken om samen met je kat naar de praktijk te komen. De assistente zal het gebit van je kat nakijken en je laten zien hoe het poetsen het makkelijkst gaat.

Aan dit gebits-consult zijn geen kosten verbonden! Wel graag even bellen voor een afspraak.

Tandenpoetsen bij katten blijkt in de praktijk voor de meeste baasjes toch erg lastig. Daarom  hebben we nog een aantal alternatieven:

  • Je kunt speciale brokken geven die tandplak-vorming verminderen, bijvoorbeeld Dental brok van Royal Canin, of T/D van Hill’s. Het zijn grote, wat elastische brokken, waar hij goed op moet kauwen. Hierdoor blijft het tandvlees gezonder en deze voeding bevat speciale enzymen die tandplak tegen gaan.
  • Je kunt eventueel speciaal algenpoeder over het eten doen, om tandsteenvorming te verminderen.
  • Door het drinkwater kun je Vet-aquadent toevoegen, waardoor er minder bacteriegroei in de bek is.
  • Sommige katten laten het masseren van het tandvlees van buitenaf wel toe. Je raakt dan niet de tanden aan, maar wrijft over de buitenkant van de bek.

Het is belangrijk het gebit van uw kat tenminste 1x per jaar te (laten) controleren. Als het gebit al is aangetast, is een gebitsreiniging bij de dierenarts nodig.

Heeft u meer vragen over het gebit of wilt u de staat van het gebit van uw kat weten maak een afspraak voor een gratis gebitscontrole door een van de assistentes.