02 Oorproblemen

Oorontsteking, een veel voorkomend en pijnlijk probleem bij honden

Er zijn een aantal rassen die vaker oorontsteking hebben dan gemiddeld. Dat zijn bijvoorbeeld de Sharpei (door een nauwe gehoorgang), de Spaniel (door de vorm van de oren is er weinig luchtcirculatie in het oor) en de Labrador (door veel zwemmen blijft het oor van binnen te lang nat).

De oorzaak van oorontsteking is vaak een allergie, een parasiet (bijvoorbeeld oormijt), een gras-aar of afwijkend oorsmeer. Hierdoor kan een bacteriële of gistinfectie in het oor ontstaan.
Als een oorontsteking lang bestaat, kan het oorkanaal veranderen zodat het genezingsproces moeilijker wordt.

Een dierenarts kijkt met een oorkijker (otoscoop) in het oor om te kijken of hij de oorzaak kan vinden (bijvoorbeeld een gras-aar of oormijten), om te zien of het gehoorkanaal gezwollen of rood is, en om te zien hoeveel oorsmeer (cerumen) er in het oor aanwezig is en hoe dit eruit ziet. Ook probeert hij te kijken of het trommelvlies intact is.

Soms wordt onder de microscoop gekeken of er mijten, bacteriën, gisten, of ontstekingscellen te zien zijn.

Vervolgens wordt geprobeerd de primaire oorzaak aan te pakken. Bij verdenking van een allergie, wordt geprobeerd om uit te vinden om welke soort allergie het gaat. Een gras-aar wordt natuurlijk zo snel mogelijk verwijderd.
Oormijt komt vaak bij jonge dieren voor. Het is zeer besmettelijk! Alle dieren in het huishouden moeten in dat geval behandeld worden met een anti-mijt-middel.

In geval van ernstige of chronische oorontsteking moet soms het oor gespoeld worden. Door het oor te spoelen, worden alle oorsmeer, bacteriën en ander ontstekingsmateriaal verwijderd. In een schoon oor kan de oorzalf veel beter zijn werk doen. Voor een goede oorspoeling is vaak een sedatie nodig. Het is een pijnlijk en langdurig proces.

In het oor wordt eerst een middel gedaan dat het vuil losweekt. Dit wordt weer goed uitgespoeld. Alle vuil wordt verwijderd door te spoelen met warm water en telkens alles weer schoon en droog te maken. Dit is geen makkelijk proces, het gehoorkanaal is bij honden immers lang en smal en door de ontsteking vaak ook nog gezwollen. Hierna wordt een desinfecterend en drogend middel in het oor gebracht. Alles wordt dan weer verwijderd door middel van een slangetje en een pompje.
Als het oor schoon en droog is wordt tot slot een oorzalf in het oor gedaan. Deze zalf moet hydraterend, herstellend, mild antiseptisch en ontstekingsremmend zijn. Ook moet er een antibiotica en iets tegen gisten in zitten.

De oorzalf zal ook thuis moeten worden toegediend. Dit moet 1x daags gebeuren. Meestal is het verstandig om ook thuis het oor eerst te behandelen met een oorreiniger, om een uur later de oorzalf toe te dienen.
Soms kan de behandeling enkele weken in beslag nemen!