02 Zwemmen in de natuur

yellow-lab-swimming-1399869Met mooi weer vinden de meeste honden het heerlijk om een duik te nemen in het water. Honden zijn echter niet zo kritisch wat de kwaliteit van het zwemwater betreft! Ze springen in allerlei poeltjes en dat is niet altijd even goed voor de gezondheid.

Met de temperatuur van het water neemt ook de kans op infecties toe. Het meest gevaarlijk zijn blauwalg en ziekte van Weil (leptospirose).

Of het water veilig is voor u en uw hond, kunt u zien op www.zwemwater.nl. Hier staat wanneer het water voor het laatst is gecontroleerd en hoe de kwaliteit van het zwemwater is.

Blauwalg

De naam blauwalg doet vermoeden dat het hier om een algensoort gaat, maar in werkelijkheid gaat het om bacteriën (Cyanobacteriën). Ze groeien vooral in de zomer in stilstaand water van matige kwaliteit. Ze kunnen zowel in zout als in zoet water groeien. Blauwalgen vormen vaak kolonies of drijflagen op het water, waardoor het water een blauwige, groenige of bruinige kleur krijgt.

Een aantal soorten blauwalg kan gifstoffen produceren welke zowel bij mens als dier milde tot ernstige klachten en zelfs sterfte kunnen veroorzaken. De meest voorkomende klachten zijn braken, diarree en huidirritatie. In ernstige gevallen zien we stuiptrekkingen, ademhalingsproblemen en verlammingen. Deze verschijnselen kunnen al binnen een paar uur optreden.

rain-at-last-1391532De besmetting vindt plaats via opname van besmet water, bijvoorbeeld door zwemmen, drinken of likken van de natte vacht. Mocht uw dier toch in aanraking zijn gekomen met blauwalg, neem dan contact op met uw dierenarts. Maatregelen die genomen kunnen worden: het dier laten braken, volledig wassen en het toedienen van Norit. Voorkomen is beter dan genezen!

Leptospirose

Ook de ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bacteriën: Leptospiren. Het is een ziekte die ook voor mensen besmettelijk en gevaarlijk is. Het water kan besmet worden door de urine van besmette dieren (vooral bruine ratten). Ook vochtige planten en modder kunnen besmet zijn. De infectie kan worden overgebracht via wondjes of slijmvliezen (ogen, neus en mond), of via de huid als deze onvoldoende weerstand heeft.

Verschijnselen zijn koorts, koude rillingen, buikpijn, braken, spierpijn en hoofdpijn. Soms is de lever vergroot en treedt geelzucht op, vaak samen met nierfunctiestoornissen waardoor de urineproductie afneemt. Ernstige complicaties kunnen leiden tot hartproblemen, shock en zelfs de dood.

syringes-and-vial-1307461Gelukkig is de ziekte van Weil goed te voorkomen: tijdens de jaarlijkse enting wordt uw hond hier standaard tegen gevaccineerd. Puppy’s worden op 9 en 12 weken leeftijd gevaccineerd tegen Leptospirose. Tot die leeftijd zijn ze niet goed beschermd, en is het verstandig ze nog niet te laten zwemmen of rondlopen in stilstaand water.