01 Controle van nieuw dier

Het is best lastig om een goeie pup of kitten te kiezen, van een ras dat bij je past. Iedereen wil natuurlijk een gezonde pup, en dan ook graag van een betrouwbare fokker die goed is voor zijn dieren, maar waar moet je dan op letten?

Elk dier heeft recht op een gelukkig leven! Veel leed kan worden bespaard door het kopen van een gezond dier van een gezond ras.

U bent op zoek naar een nieuw dier, waar u een deel van uw leven mee samen zult leven. Wat u dan natuurlijk niet wilt is dat u een dier koopt welke gezondheidsproblemen heeft. Het is niet mogelijk om te voorspellen wat de gezondheid van een dier in de toekomst doet, maar u bent degene die bij het zoeken naar een leuke huisgenoot al kan selecteren op (onder andere) gezondheid.

Om deze keuze wat makkelijker te maken, hebben we een aantal checklists voor u gemaakt.

  • Kiesadvies: past deze pup bij mij? Waar koop ik een goeie pup?
  • Koop geen ongezond dier: waar moet ik op letten bij de beoordeling van een pup?
  • Puppycheck: het eerste onderzoek door de dierenarts
  • Puppygroeigids: begeleiding in de eerste maanden
  •  Pubercheck: is mijn pup zonder gebreken opgegroeid?

Vraag bij ons naar een kies-advies voor een persoonlijke advisering over de aankoop van een pup of ander huisdier. We kunnen een puppycheck uitvoeren ter beoordeling van uw aangekochte of (liever) nog te kopen huisdier. Daarnaast is er een groeigids om het optreden van eventuele problemen voor te zijn of in een vroeg stadium te onderkennen.

Wat is dan het probleem? Bij de aanschaf van een pup zijn er een aantal factoren belangrijk:

  1. Welk ras past bij u? Dit heeft met name te maken met de hoeveelheid tijd die u kunt besteden aan uw hond: zowel het uitlaten als het verzorgen spelen hier een rol.
  2. Welke gezondheidsproblemen kunt u verwachten bij dit ras? Helaas is het zo dat bij veel rassen gezondheidsproblemen voorkomen. U moet dan denken aan rasgebonden erfelijke afwijkingen, bijvoorbeeld heupproblemen, welke zijn veroorzaakt door fouten in bepaalde genen. Ook zijn er problemen die te maken hebben met de raskenmerken waarop de dieren gefokt zijn. Vaak wordt teveel geselecteerd op overdrijving  van dit soort kenmerken, waardoor het dier er last van krijgt. Een voorbeeld is een te korte snuit bij een Franse Bulldog,  waardoor hij niet meer goed kan ademen. Door goed naar de ouders te kijken, kunt u al een beetje zien wat u kunt verwachten bij uw pup. Vaak is het gezonder voor een dier om niet zo extreem te zijn gefokt.
  3. Waar is de pup gefokt? Dit is erg belangrijk voor het welzijn van de pups en de moederhond. Als u een pup gaat kopen, let er dan op dat de moeder aanwezig is! Zo niet, dan komt de pup waarschijnlijk uit het buitenland (meestal Oost-Europa), waar hij onder vreselijke omstandigheden is opgegroeid. Door zo’n pup te kopen, houdt u deze malafide hondenfokkerij in stand!
  4. Is de pup wel gezond? Ook bij een goeie fokker kunnen problemen voorkomen. U wilt graag dat de pup goed ontwormd is, en vrij van parasieten als vlooien, luizen of mijten. Hij mag niet kortademig zijn, vieze ogen hebben of diarree. Een goeie fokker laat zijn pups vaccineren als ze ongeveer 6 weken oud zijn. Een gezonde pup is vrolijk en schoon!