15 Ontwormen

Een kat in huis is leuk voor het hele gezin. U wilt ze gezond laten opgroeien en zo goed mogelijk beschermen.

kat en muisHet is echter normaal dat katten besmet worden met wormen. Deze besmettingen vinden plaats door contact met andere dieren, via besmette uitwerpselen, het vangen van muizen of zelfs door insectenbeten.

Kittens krijgen al een wormbesmetting  via de eerste moedermelk. Ook als u de moeder pas nog ontwormd heeft is zij nog besmettelijk voor de kittens.

Bij een wormenbesmetting zie je niet altijd wormen. Het uit zich meestal in een wat bolle buik, slechte vacht, soms slechte groei en diarree.

Spoelwormen kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen. Ze kunnen hierdoor o.a. allergieën ontwikkelen en oogproblemen krijgen.

Als uw dier een besmetting met lintwormen heeft, kleine witte rijstkorrels in de ontlasting en rondom de anus, is het verstandig om tegelijkertijd een anti vlooien middel toe te dienen.

Indien u naar het buitenland afreist is het belangrijk te ontwormen met Milbemax, deze beschermd tegen hartwormen en de blaasworm. Deze kunnen beide dodelijk zijn. De tabletten geeft u op de dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst moet u deze behandeling herhalen. Gaat u langer dan 28 dagen op vakantie, dan is het noodzakelijk deze behandeling maandelijks toe te dienen.

 

Ontwormingsschema Kat
Kittens: op een leeftijd van 4, 6, en 8 weken, daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.
Zogende poezen telkens tegelijk met de kittens ontwormen.
Alle volwassen katten minimaal 4 keer per jaar.

U kunt uw kat ontwormen d.m.v. tabletten of pipetten in de nek. Informeer bij de assistentes welk middel het beste bij u en uw huisdier past.

 

Extra waarschuwing: besmetting met de Vossenlintwormen bij hond en kat

Het verspreidingsgebied van de vossenlintworm, Echinococcus Multilocularis, in Nederland breidt zicht uit. Deze parasiet is gevaarlijk voor mensen en kan ook honden en katten treffen.

Mensen die eieren van deze parasiet opnemen kunnen alveolaire echinokokkose (AE) ontwikkelen: het ontstaan van blazen in verschillende organen. Hondenbezit is een mogelijke risicofactor. Honden en katten lopen, net als vossen, een besmetting op door het eten van besmette knaagdieren.

Het wordt aangeraden om honden en katten in risicogebieden elke vier weken te ontwormen met een wormmiddel dat praziquantel bevat. Voor Nederland geld dit advies in de risicogebieden Zuid-Limburg en Oost-Groningen.

Als honden en katten meegaan op vakantie naar risicogebieden in binnen- en buitenland dan dient vermeden te worden dat zij knaagdieren eten. Na terugkomst moet op twee achtereenvolgende dagen met een praziquantel bevattend wormmiddel worden ontwormd. De eerste twee dagen na het ontwormen mag de ontlasting niet in het milieu komen, maar dient via het huishoudelijk afval (niet GFT!) te worden afgevoerd.

Voor meer informatie: zie www.rivm.nl/vossenlintworm.